ElőADÓművész, nem elvevőművész! // SOMA Mamagésa workshop az EVERNESS Fesztiválon

ElőADÓművész, nem elvevőművész! // SOMA Mamagésa workshop az EVERNESS Fesztiválon

Soma Mamagésa workshop – Egy szójáték megint a címben (mint az előző ÉN-e-kelek), de nem baj, nézzünk csak a a szavak mögé bátran.
Ma az EVERNESS Fesztiválon jártam (hosszabb beszámoló hamarosan a zene.hu-n lesz!) és megérkezés után a bőség zavarával küszködve próbáltam “elengedni magam” a keleti illatú, színes forgatagban. A fiatal fesztivál (ez a 2. alkalom!) egyébként egy olyan szintű hatalmas, tudatos/spirituális/ezoterikus találkozóvá nőtte ki magát, hogy ha három lett volna belőlem, akkor is mind talált volna magának programot. Több, mint 600 (!) program az  5 napban!

Hangulatra képzelj el egy nagyon jó energiájú, tudatosan és értékes dolgokkal felépített kis falut, ahol csupa érdekes ember mászkál a sátor-utcákon és üldögél a színpad előtti vitorlás-sátor alatti homokban. Akiről a hazai ezoterikus, gyógyító, tanító, másként gondolkodó körökben hallottál előadást, koncertet, vagy részt vettél workshopon, az garantáltan MIND itt lesz valamelyik napon, vagy akár több alkalommal is.

nagyszinpad_everness_fesztival_2014Az előadók közül egyik nagy kedvencem, Soma Mamagésa workshopjára tévedtem be ma. Szó szerint tévedtem, mert bár a facebookon írta Soma, hogy kint lesz, de a programban nem találtam… Viszont ahogy megérkeztünk a fesztivál területére egyetlen dolog volt külön kitáblázva, kis nyilakkal – igen, az ő termének a hol léte (: ! Na, gondoltam, akkor nekem tuti biztos ott a helyem; éppen jókor is érkeztem, szünet volt.

Ahogy ültem ott a terem közepén és Soma felvázolta a témákat, amiket érinteni fog, rájöttem, hogy  ezek nagy részével mind foglalkoztam az előző hónapokban – minő véletlen. Márciustól jógapszichológiát, keleti filozófiát és zenét, rezgés- és hang(zás) hatásokat tanulmányozok különböző előadások, tanfolyamok és könyveken keresztül. Mindez nagyon komoly munkát hozott még a saját önbizalmam terén is: évek óta érzem, hogy az, hogy szimplán eléneklek valamit színpadon, vagy egy klubban embereknek, szóval az nekem nem elég. Adni is akarok a hallgatóimnak valami többet: önismeretet, felismerést, aha-élményt, valami szintézist, továbblépést. Hogy egyszerű énekesnőből valaki egy ilyen szintre lépjen, na ahhoz azért kell ám önbizalom… Az elmúlt hónapok tanulmányai, kérdései, ötletei valahogy összeálltak eggyé bennem Soma workshopján.

soma_mamagesa_enekesno_facebook

Tegnap vettem meg a legújabb könyvét, az Öngyógyító technikákat. Mivel nagyon jó osztályfőnököm volt kisgimiben (6 osztályosba jártam), gyakorlatilag 12 éves korom óta ismerem és használom is a leírt technikák egy részét. Így, a könyvben összefoglalva viszont szerintem sehol nem. A gyakorlatok, amiket végeztünk, nagyrészt ebből a könyvből voltak.

Érdekes volt egy előadóművésztől hallani a már ismert formulák, mozdulatok ide vonatkozó hatásait. Soma elmondta például, hogy a mai napig végzi az önbizalom erősítő KIT gyakorlatot egy-egy fontosabb koncertje előtt (gyakorlatot leírom majd a végén). Arról is beszélt, hogy amikor azt akarta, hogy külföldről is érkezzenek hozzá koncert-felkérések, akkor az aura-gömb gyakorlatot úgy végezte, hogy a térképre képzelte rá saját magát és a jelenlegi gömbjét, majd szépen kiterjesztette a gömböt egészen az Egyesült Királyságig. Hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy szeptembertől 6 hétig Londonban koncertezik és workshopokat tart.

A legeredetibb és számomra legmaradandóbb “beszólás” az a címben szereplő szófordulat volt. Valami olyasmit jártunk körül, hogy elvégre az ember a színpadon “feltöltött”, pozitív, sugárzó, azaz ADÓ állapotban kell, hogy álljon – a gyakorlatok nagy része is ezt szolgálja. Így leszünk jó előADÓművészek és nem elvevőművészek (: . Ha valaki nem igazán tesz maradandó benyomást a hallgatóságra, akkor többnyire ez az ADÁS nincs a helyén.

Egy előadóművésznek tehát igen is komoly belső munkát kell végeznie, hogy megtalálja önmagát, amíg keres és közben értékes dolgokra bukkan, azt merje a közönsége elé tárni, hiszen abból tud tovább lépni és a hallgatóság is épülhet belőle. Meg aztán kemény dolog a belső vívódásaikat, harcainkat is “kirakni” színpadon, mindenki elé. Kicsit lelki ruhátlanság érzése. De valahol meg kell értenünk ezt is (idézem a könyvből, még tegnap este jelöltem be Nektek)

” Már az ősidőkben tudták, hogy kizárólag az járhatja a saját útját, akinek megvan hozzá az önbizalma. Tehát nem kell kompenzálni, zsákutcában toporogni, keseregni, önbüntetni. Sokszor belegondoltam abba, hogy ha én nem bízom abban a nőben, aki vagyok, ha én nem fogadom el magam, akkor mire számítsak? Hiszen az olyan, mintha cserben hagynám önmagam…. Nonszensz! Így múljanak el a a drága éveim? Mert bvalami nem létező, kitalált ideának nem felelek meg? Vagy mert a szüleimnek gyerekkoromban nem voltam elég szép vagy elég jó, vagy elég nem tudom, milyen?” // SOMA MAMAGÉSA: Öngyógyító könyv 2014.

Mert nem csak a szórakoztató része van a zenélésnek, a különböző integrált előadás(mód)oknak! Az egész EVERNESS Fesztivál valahol erről szól: belső munka és útkeresés, jó kérdéseket kell feltenni és bátran változni, változtatni, ha valami nem tetszik.

A KIT alapgyakorlat, amit ígértem: min. 3 hét, de optimális esetben 3 hónapig végzendő. Bizonyos pontok érintése és ütögetése a gyakorlatsor alapja (meridiánok, akupunktúrás pontok, aki érdekel nyugodtan olvasson mélyebben utána). Hatására az ember önbizalmában olyan jelentős változások történnek, ami mind a színpadi, mind a civil életben egy főnyeremény. Ne már, hogy ez ne érjen meg napi 2-3 perc ráfordított időt!
1. lépés: az achilles ín (vádlink és a sarkunk között fut) 10x finoman összecsipkedjük, mindkét oldalon (bal oldalon a bal kezünkkel, jobb oldalon a jobbal)
2. lépés: a tenyerünk élével megütögetjük a térdhajlatunkat 10x  (bal oldalon a bal kezünkkel, jobb oldalon a jobbal)
3. lépés: ellentétes kézzel megfogjuk a vállunkat (pl. jobb kézzel a bal vállat) és vállból indított vállközrést csinálunk, előrefele (azzal a vállal, amin a tenyerünk nyugszik) 12x
4. lépés: ugyanezt hátrakörzéssel, 12x
5. végül megismételjük ellentétes vállal végezve is (2×12 db)

Soma portré forrás: Facebook.com

 

Comments

Share This