Oldal kiválasztása
mosquito_net

Foto: via Pinterest

Az már a vég, ha a színpad reflektorfényébe is felmerészkednek, de a takarásban, távolabb a lámpáktól gondolom már mindenki találkozott velük. A csíkosra vakart dekoltázs nem túl szexis.
Valószínűleg moszkító-hálót nem hordhatunk minden fellépésen..
Viszont: egyértelműen esős idő várható, az is nagyon valószínű, hogy ha a nyár nem is lesz hasonlóan csapadékos, akkor is elég szúnyog van már most, kihúzzák októberig! Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy – nem vagyok egy nagy vegyszerfelhasználó, de – a hétvégi balatoni progremhoz azért MEGKÍSÉRELTEM beszerezni egy ruhára és bőrre fújható szúnyogriasztót. Az eredmény: drogéria kifosztva a sétálóutcában, a mellékutcában, az összes hasonló cuccokat áruló boltban a kezüket tárják szét az eladók.

A probléma azonban (mint nyilán mindenki érzi a bőrén..) valós, valamit ki kellett találni. Mobil, google, megnéztük, mit ajánlanak alternatívaként. Eddig 1-2 év volt és főleg a Tisza/Duna-melléki fellépések alkalmával, amikor kellett riasztóról gondoskodnunk, mert Balatonnál irtják őket, ráadásul az előzőek nem nagyon voltak “szúnyogos évek”.
1. FOKHAGYMA: kolléga szerint nem bírják a bőr kipárolgását, fokhagymafogyasztás után  a szúnyogok. Ezzel csak az a gond, hogy nem lehet egész nyáron lángoson élni :) és talán az emberek nagy része szintén nincs oda a fokhagyma-kipárolgásért. Az ötlet nagyon bio, és még jó ízű is, de egyelőre elvetettük.
2. CITROMFŰ: levele letép, összemorzsol, bőrbe dörzsöli és kész. A gond az volt, hogy nem volt kéznél citromfű – bokor. Pedig állítólag ez is működik. Legközelebb kipróbáljuk..
3. LEVENDULAOLAJ: erre én emlékeztem még, gimis osztályfőnököm, Emese néni nagyon otthon volt gyógynövény-témában, úgyhogy kipróbáltam a tihanyi, 100%os illóolajamat. Azon kívül, hogy rendkívül virágillatú lettem, a szúnyogok nem nagyon zavartatták magukat és elég hamar el is illant a bőrömről, ruhámról… A neten azt javasolják különböző blogok, hogy szójaolajba, mandulaolajba keverjük bele, 30 ml bázisolajba 10 csepp illóolaj. Kevergetésig még nem jutottam el, mert sürgős megoldás kellett, a megoldást pedig, mint tudjuk, a jó alkalom szüli:
4. SUN BREEZE OLAJ: aki ismeri, annak nem kell bemutatnom, aki még nem találkozott vele, az sürgősen szerezzen be egyet! Kb. egy kisebb gyógyszertárnyi anyagot vált ez a természetes olajkeverék. Kap majd egy külön posztot ez a csoda, ugyanis minden minket érintő (hangszálgyulladás, torok kaparás, köhögés, fejfájás, izomhúzódás stb.) problémára azonnali és természetes megoldást kínál, de szúnyog elleni védelmét most fedeztem csak fel. Ugyanis kicsit meg vagyok fázva, így éppen a táskámban volt hétvégén is. Tettem az ujjamra egy cseppet és a szabad bőrfelületeket végigfutottam vele. Kb. óránként ismételni kell és még vaksötétben is megtaláltak a kollégák a mentolos/kakukkfüves/kámforos illat alapján :), de a csípések legalább elmaradtak!

Nektek van valami jól bevált receptetek, ami hatásos ellenük?