Oldal kiválasztása

meghallgatas_marilynBárki bármit mond, meghallgatásokon még a legnagyobbak is idegesek.
Néha nem is kicsit… Akárhogy is, énekesként, színészként meghallgatásokra járni stresszes dolog, ezt ki jobban kezeli, ki kevésbé jól. Minden énektanár számára fontos, hogy felkészítse az övéit a megmérettetésre.
Ebben az a furcsa paradoxon, hogy az igazán jó énektanárok ritkán kerülnek ki a 30-40-es korosztályból, így sokuknak nincs testközelben tapasztalata arról, hogy milyen közegben, hangulatban zajlik egy mai meghallgatás.

Külföldi és hazai kollégák  tapasztalatait próbáltam összegyűjteni, ha van még jó ötleted írjad meg bátran hozzászólás formájában!

Van pár olyan dolog, amire ha tudatosan készülsz, töredékére csökkented a stresszt:
1. Meghallgatásra járni időrabló: jó esetben 2 perc “színpadi időért” órákat ácsorogsz, hallgatod a rémtörténeteket, sokszor a nagyon tanulságos tanácsokat és mire sorra kerülsz, addigra ez úgy összezavar és lefáraszt, hogy nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy szeretnél. Előző tapasztalatokból (vagy az első 1-2 meghallgatáson figyeld meg magad!) tudnod kell, hogy neked segít, vagy éppen hátráltat, ha hallod a többieket. Ha az utóbbi, akkor jól záró fejhallgatóval és megnyugtató zenékkel telepakolt mp3-lejátszóval érkezz a meghallgatásra, és zárd ki a külvilágot, amennyire lehet. Vigyél megfelelő ételt és szénsavmentes vizet magaddal. A “megfelelő” kaja az a lassan felszívódó szénhidrát(teljes kiőrlésű péksütemény, gyümölcs) napközben és szőlőcukor/banán közvetlen meghallgatás előtt! Krémes, és nem darabos ételek. Cukros üdítők, csipszek, kekszek felejtősek.. Jó minőségű csokoládé esetleg.
2. Dalválasztás: Ha nincs meghatározott dal a meghallgatáson, akkor kb. 80%-ban a választott dalodon áll vagy bukik a mutatvány! Két dolgot vegyél alapvetően figyelembe: a dal passzoljon az egyéniségedhez és férjen bele kényelmesen a hangterjedelmedbe. Énektanárod és szavahihető kollégák véleményét mindenképp kérjed ki – több fül többet hall!
3. Készülj fel! A dalt, amit előadsz, előtte hetekig, rendszeresen, lehetőleg naponta vedd elő. Nem kell órákig nyúzni minden nap, de beénekelt “állapotban” rendszeresen foglalkozni vele és végig(!) énekelni. Még jobb, ha barátokból közönséget szervezel és nekik is előadod.
4. Tűnj fel! Legyen rajtad valami jellegzetes színű ruhadarab a meghallgatáson, karakteres ékszer, vagy öltözz valami különös stílusban fel. “Ki volt az a lány, a piros sállal?” Nem a nevedet fogják először megjegyezni – de ha érdekes a produkciód, akkor azt is megkeresik, segíts nekik egy kis jellegzetességgel!
5. Lélegezz! A légzésnek nemcsak külön bejegyzést, de teljes bejegyzés sorozatot szentelek majd, de nézzük most azt a részt, ami az izgalom csökkentésére hasznos lehet. Amikor napközben, nyugodt helyzetben lehetőséged van rá, lélegezz teljes tüdődbe mélyen, és kilégzéskor magadban, vagy akár hangosan mondjad is ki magadnak, hogy “nyugodt vagyok”. Stresszes, fellépés- éppen meghallgatások előtti helyzetben az ember többnyire nem a mélylégzésre koncentrál… Ekkor is tudatosan töltsd meg a teljes tüdődet levegővel és nagyon lassan fújd ki, miközben mondod a “nyugodt vagyok” mondatot. Kétszeresen is működik: egyrészt mert korábban valóban nyugodt lelkiállapotban ehhez a légzéshez és mondathoz társítottad a nyugalmat. Másrészt a hosszú kilégzéskor elernyednek az izmok: ha akrnál sem tudnál feszült maradni. Nem kell elhinni! Csak próbáld ki!
4. Időkapu: az, hogy időben bekorlátoznak, az sokszor csak ott, a helyszínen derül ki (megcsúsztak, túl sok a jelentkező, pörgetni kell stb.). Mindenképpen 2 változattal készülj! Általánosan elfogadott, ha viszed a teljes dalt és az 1 perces vágott alapot.
5. You look great! Ne előtte való nap csináltass új frizurát, ne vegyél fel új cipőt, túl szűk ruhát. Nagyon fontos, hogy jól nézz ki és ettől magabiztos legyél, de a kinézet semmilyen szempontból ne menjen a lényeg rovására.
6. Belépő: ahogy belépsz a meghallgatás termébe, válts előadó-módra! Onnantól te vagy a művész, akire kíváncsiak, nem számít, hogy mások mit tudnak, mennyivel jobbak (állítólag) mint te, itt az a dolgod, hogy 100% professzionális produkciót nyújtsál. És még valami: túljátszani sem kell! Maradj természetes, professzionális önmagad (milyen könnyű leírni, nem igaz?:) Legtöbb esetben apró, egyedi sajátosságok és az énekhanghoz nem is mindig köthető részletek miatt döntenek egy adott ember mellett! Mik ezek a részletek?
7. Zsűri-szempontok: szerepekre sokszor egy-egy adott arcot, karaktert keresnek, egy kisugárzást, egy megfelelő magasságú (!) partnert valakinek stb. Tehát soha nem tudhatod, mitől leszel befutó a minőségi produkció mellett. Csináld a dolgod és ne az ő szempontjaikon agyalj!
8. Nincs mindent vagy semmi! Amikor elmégy egy meghallgatásra, szereplőválogatásra, akkor nyilván az elsődleges célod győztesként kikerülni onnan. Ez azonban nem mindig borítékolható, már csak a nagy számok törvénye miatt sem :) ! Ha viszont rendszeresen megjelensz ilyen eseményeken, akkor folyamatosan “szem előtt leszel” a zeneipar és a showbusiness berkein belül, olyan emberek láthatnak-hallhatnak meg, akik aztán később ajánlatokkal kereshetnek meg. Éppen ezért mindig legyen nálad névjegy: név, telefonszám, fotó, weboldal, youtube-csatorna címmel. Ezt belépés, bemutatkozáskor kérés nélkül lerakhatod a zsűri asztalára (ha messze ülnek, hagyd a színpadon).
9. Sose mentegetőzz! Senkit nem érdekel, ha nem volt elég időd felkészülni, ha késett a busz/dugó volt a belvárosban, ha megfáztál és hasonlók. Ezeken neked magadnak kell felülemelkedned. Légy tisztelettudó, a zsűriben általában nagy művészek vagy nagy mecénások ülnek. Az előbbiek százszorosan ismerik és megoldják az említett problémákat (ami a művész-lét velejárója) az utóbbiakat pedig nem érdeklik az ilyen részletek, ők az üzleti befektetést látják a produkcióban és benned is! Légy megbízható és alázatos. A tehetség ezek nélkül semmit nem ér!
10. Élvezd, amit csinálsz! Ha valaki szereti azt, amit a színpadon csinál, nem görcsöl az ítéleteken, nem máshoz méri magát, az magabiztosságot kölcsönöz. Ha belül néha el is bizonytalanodsz, tudnod kell, hogy bár az egész világ azt sugallja, hogy “győznöd kell”, ki kell tűnnöd, be kell jutnod stb. – valójában a legnagyobb feladatod, hogy önmagad maradj. Fontos tapasztalatokat szerezni, kipróbálni – megcsinálni – előadni dolgokat, de a legfontosabb, hogy közben ne mások álmát teljesítsd, hanem a sajátodat éljed meg.