Aha, művész vagy. És mi a RENDES szakmád? Szabadon dönthetsz?

Aha, művész vagy. És mi a RENDES szakmád? Szabadon dönthetsz?

Művész – lét. Ez ma már egy külön kategória. Valahogy elterjedt az általános közvéleményben:
– Az a művész, aki abból él, amit alkot
– ha már abból él, akkor általában rosszul – nyomorogva, mert hát a művészetből nem lehet megélni (kezeket/lájkokat fel, akinek ezt mondta az anyukája/apukája anno, vagy épp tegnapelőtt! :)
– ha mégis megél belőle, akkor van “valakije valahol” aki nyomja (benne van a pakliban, de van ez máshogy is)

Különvélemény:
művész vagyok. Mint ahogy minden egyes ember jó a művészetek, a kézművesség egyik ágában, tehát művésznek születünk. Ez nem kérdés, nem vitatéma, hanem tény. Önismeret és támogatás hiányában viszont kevesen találják ezt a területet meg magukban, még kevesebben őrzik meg felnőtt korukra.
szakmám is van, marketinges és cikkíró vagyok. Amit tudok, azt viszont nem a főiskolán (2000-2003.) és nem is marketingvezetőként a multinál (2009-2011.) tanultam, hanem Wolf Gábortól és a hazai KKV marketingesek legjobbjaitól (2006-napjainkig). Szakmailag. És ami még fontosabb: emberileg  pedig tartást, hogy a jó dolgokra mindig lesz kereslet, ha megtalálod, és a magamba vetett hitet, hogy igen, meg tudom csinálni, bármi történik az országban. Sőt, már ott tartok,hogy:
szeretem, hogy válság van. Megszűnnek a biztosnak hitt MUNKAhelyek és egyre több embernek jut ideje mélyen magába nézni, hogy mit is tud kezdeni azzal a tálentummal, ami gyerekként olyan sok örömet okozott, mit tud a két kezével előállítani? Önállóan élni, összefogni másokkal?
a fiataloknak nem lesz állása, a középkorúaknak nem lesz nyugdíja. Valamit csinálni kell, mert úgy néz ki, nincs, aki eltart. Akár, mint művészt, akár, mint embert. Ezt halljuk úton – útfélen. Nagyon azt szeretnék, hogy ezt el is higgyük. Hogy gond van, VÁLSÁG van. Itt jön el az  a pillanat, amikor beszúrom Beth Ditto-t :). Muszáj munkát szerezned, bármi áron?

Vagy csak egyszerűen máshogy kellene gondolkodni? Igen, egyre több a vállalkozó szellemű, szabad ember, aki inkább visszafog az irreális fogyasztói igényeiből és felépíti a saját vállalkozását. Ki egy kis céget, ki egy egyéni vállalkozást. És nézd csak, itt a környezetemben mindenkinek sikerül! Van, hogy “fél lábbal” még a szakmáját csinálja és pályázatot ír, könyvel, számítógépeket javít vagy eladó. De az ideje másik részében már ALKOT! Vagyis azt csinálja, ami neki nagyon jól megy, mert örömet lel benne, mert tehetsége van hozzá, mert másoknak élményt szerez vele. Lehet ez “igazi” vagy alkalmazott művészet, mindegy.

A lényeg: a robot, a hajtás helyett újra helyet kap az életükben az örömmel végzett alkotó – tevékenység. Mert amikor van egy “állásod” azaz “állásban vagy” /szép nyelv a magyar, nem igaz?/, tehát ha van egy munkád, de folyamatosan rosszul érzed magad míg végzed, akkor az egy tökéletes jelzés. Méghozzá arra, hogy a végállomás, ami felé tartasz, nem fog boldoggá tenni, amikor végre megérkezel… De ha már az úton is jól érzed magad (ami végül is fontosabb talán, mint a cél maga!), akkor biztos, hogy a cél is örömteli lesz. A kérdés: van olyan alkotói folyamat, amikor az ember nem érzi jól magát közben? Na ugye! :)

Művész lét, régen:
Müller Péter mondta egyik interjúban (nem pontosan idézem, csak a lényege megmaradt) hogy régen nem “külön kasztként” tisztelték és kezelték a művészeket, hanem az alkotás “kézművesei” voltak, ők ahhoz értettek a legjobban. Michaelangelo, mint profi kő-műves :)

A művészet, remélem hamarosan:
A művészet nagyon sokszínű lehet. És sok minden lehet. Benne van egy kézzel készített ételben, egy jól sikerült marketing-kampányban, egy rendezvényben, kirándulásban, festményben, dalban, a jó kiszolgálásban. Mindenben, amiben benne van az ember valódi lénye, teljes önmaga – legyen az bármilyen részlet.
Házi feladat: TE miben találod meg a saját művészetedet? Mi tesz igazán boldoggá, mind folyamatában, mind végeredményben?
Hátamon futkos a hideg, amikor olyan hirdetéseket látok, hogy “Sziasztok, énekesnő vagyok, zenekart keresek, stílus mindegy, nagyon széles a repertoárom”. grr..
Énekesnőként melyik valóban a saját zenei stílusod? Mit szeretsz még csinálni az éneklésen kívül? Azt hogy tudod bevinni a műsorodba? Mert ettől leszel egyedi. És valahol arra lesz az utad…

enekesno_hu_muveszi_alkotas

Ha élvezed az utat:

Comments

Share This